‌‌Fie că ești furnizor de servicii în organizarea de evenimente, sau o persoană care-și caută cei mai potriviți furnizori pentru realizarea propriului eveniment, un lucru este cert: culorile produselor pe care le oferi, respectiv a produselor oferite influențează alegerile făcute.

De fapt, după cum afirmă www.colorpsychology.org, culoarea unui produs afectează decizia de cumpărare în proporție de 93%. Preferințele oamenilor pentru culori se schimbă de la an la an: dacă în 2018 s-a putut observa, cu precădere, preferința pentru culori pale și mate, în 2019 ne plasăm la un pol complet opus. Surprinzător, predomină culorile îndrăznețe și efervescente.

Pentru a te ajuta să îți pui serviciile în valoare, dar și pentru a te ajuta să îți organizezi propriul eveniment raportat la ultimele trend-uri, am pus cap la cap o listă cu culorile anului 2019.

1.     Coral

Ai auzit și tu deja care este culoarea anului 2019 anunțată de către Pantone: coral. Cum o descriu aceștia? “Vibrantă, dar moale, culoarea Coral ne întâmpină cu căldură și ne alimentează cu confort și flotabilitate în mediul nostru înconjurător aflat într-o continuă schimbare.”

Schimbarea majoră care ne marchează viața de zi cu zi este reprezentată de rapidul avans al tehnologiei, datorită căreia “căutăm cât mai multe experiențe autentice și captivante care dau naștere conexiunii și intimității.” Culoarea Coral vine ca un răspuns la această nevoie pe care o resimte fiecare dintre noi, caracterizându-se prin optimism și bucurie, îmbinate cu o tentă jucăușă care surprinde.

Coralul surpinde prin faptul că nu este nici roz, dar nici roșu, fiind mai puternic decât roz, dar mai puțin excentric decât roșu. Pe de o parte, culoarea reprezintă fuziunea dintre natură și tehnologie prezentă pretutindeni în viața modernă. Pe de altă parte, aceasta are în centru un fenomen îngrijorător: recifurile de corali care dau viață apelor, dar care sunt, totodată, pe cale de dispariție.

Coralul stârnește, astfel, “mintea și ochiul prin tonurile sale vii și efervescente.” După cum afirmă Leatrice Eisman, director executiv al Pantone Color Institute, “culoarea reprezintă o lentilă prin care experimentăm realitățile noastre naturale și digitale, iar acest lucru îi este specific, în mod special, Coralului.”

2.     Culori vii

Verde UFO. Roz plastic. Mov proton. Un trio de culori descris de către Shutterstock ca “surprinzând perfect o lume nebună, tehnologizată.”

Verdele UFO – o culoare care evocă “un mediu rural luxuriant” îmbinat cu “șiruri multiple de coduri binare care amintesc de Matrix”, o descrie Shutterstock. O culoare asociată atât naturii, dar și încrederii în sine, atât energiei pozitive, dar și vitalității, prospețimii și creativității. Shutterstock o consideră ca fiind o culoare, parcă, provenită “dintr-o altă lume” care “aduce împreună naturalul și supranaturalul.” Impresionant? Noi credem că da.

Rozul plastic – Potrivit Shutterstock, această culoare “capturează strălucirea electrică a orașelor noaptea târziu.” Deoarece rozul poate avea semnificații multiple, rozul plastic aduce împreună sensibilitatea și femininitatea cu tonurile dulci și romantice caracteristice pentru sine. Adăugând nuanța plastică, el devine vibrant, energic, atrăgător și efervescent.

Movul proton – Vitalitatea culorii roșu îmbinată cu roialitatea caracteristică culorii albastru dau naștere movului. Astfel, movul stimulează precum roșul, dar calmează precum albastrul. De aceea, Shutterstock ne îndeamnă să ne imaginăm “indicatoare neon, zumzetul dispozitivelor și telefoane care vibrează”. Movul proton este, deci, “încărcarea palpabilă pozitivă a vieților noastre de zi cu zi.”

Nimic nu poate întrece, însă, excentricitatea acestor trei culori… îmbinate.

3.     Tonurile Pământului

Într-o societate consumeristă care nu numai că consumă produse în mod excesiv, dar care face abuz și de consumul de rețele sociale, “anumiți designeri își doresc să adopte o abordare mai… naturală anul acesta”, susține Canva.

Gri. Verde. Albastru. Galben. Toate aceste patru culori pot să fie asociate cu câte un element din natură: griul cerului înnorat, verdele frunzelor proaspăt revenite la viață primăvara, albastrul oceanelor, galbenul ovăzului. Fiecare dintre acestea intră sub incidența “tonurilor Pământului”, “tonuri care devin, cu rapiditate, un trend”, după cum afirmă Sue-Wadden, Director al Marketing-ului de Culori în cadrul Sherwin-Williams, într-un interviu acordat Forbes.

Astfel, dacă în 1970 a apărut “Ziua Pământului”, în 2019 acest concept servește ca sursă de inspirație pentru designeri (de la design grafic, la design interior și la design vestimentar), deoarece sustenabilitatea încă reprezintă un punct cheie de interes al societății. Prin utilizarea culorilor menționate mai sus, o parte din efectul calmant al naturii este transpus în creația designer-ului. Astfel, într-o lume în care suntem în mod permanent conectați, aceste culori ne ajută să ne deconectăm, fiind mai puțin stresați, și mai degrabă relaxați.

Așa că, sfatul Canva este că dacă cauți “să creezi un pod între natură și design”, să utilizezi aceste tonuri ale Pământului: gri, verde, albastru și galben.

4.     Auriu

Auriul? Culoarea care se menține printre cele mai recomandate culori care au potențialul de a atrage atenția –  nu numai în 2019.

Luându-și numele de la prețiosul metal, auriul este asociat cu luxul, succesul, reușita și triumful. “Roialitatea, bogăția și, desigur, banii sunt semnificative pentru această culoare”,afirmă Canva. Ei adaugă: “Auriul este o culoare consacrată în design dar, mulțumită progresului tehnologic, niciodată n-a existat un moment mai bun pentru a utiliza această culoare în creațiile tale.”

În funcție de nuanța de Aauriu folosită, creația ta va căpăta o alură complet diferită. “Dacă un Auriu luminos poate stârni interesul audienței, un Auriu întunecat va adăuga bogăție și căldură creațiilor tale.” Îmbinarea acestei culori cu coral sau chiar și cu una dintre cele trei culori vii ar fi, de fapt, o combinație cu adevărat curajoasă.

Tu cum ai folosi Auriul?

În 2019, îndrăznește să te faci remarcat. Cum? Dând creațiilor tale culoare – de la Coral la Verde UFO și la Auriu, fiecare dintre aceste culori îți stă la dispoziție pentru ca produsele tale să fie în conformitate cu ultimele trend-uri în materie de culori.